Wednesday, January 04, 2012

The Walking Dead / American Horror Story


A horror sorozatok nagyon ritkák, most viszont kettő is fut, ráadásul mindegyik színvonalas és igényes. Az egyik zombis (ami sorozatban eddig példátlan volt), a másik meg házas-szellemes - pont a két kedvenc horror témám.

A The Walking Dead-et nem más kreálta, mint Frank Darabont, így egy ultra igényes sorozatot kaptunk, ami egyáltalán nem csak a zombi hentelésről szól, sokkal inkább egy túlélési, családi méregdráma zombikkal fűszerezve - sajnos ez utóbbi a 2. évadra viszont már túlon-túl is jellemző, és szimplán unalmas lett, a horror meg a zombik pedig szinte teljesen háttérbe szorultak. Darabont mondjuk kiszállt a 2. évadra, valószínű ezért a színvonal csökkenés. Mondjuk még vissza van az évad fele, mert most pár hónap szünetet tartanak, de csodákat nem várok a második felvonástól. Persze még így is egy igényes sorozatról van szó, de az első évadhoz képest, ez most gyenge. Plusz jó, hogy Darabont három színészt is hozott magával a The Mist-jéből, köztük Laurie Holden-nel, akit nagyon bírok.

Az American Horror Story-t pedig a Nip/Tuck Ryan Murphy-je csinálta, ami szintén garancia a jóra (itt főleg a Nip/Tuck első 2 évadára gondoljunk, mert ami az után következett, az már egy nagy giccses lószar volt). Dráma után aztán jött vígjátékkal (Glee), most meg horrorral, úgyhogy ő aztán ért a stílusokhoz. Azt hihetnénk, hogy egy "új házba beköltözős, kísértetes" történetből semmi újat nem lehet már kihozni, és csupa klisé lesz az egész, de szerencsére Murphy elég beteg módon csvargatja a szálakat, így egy nem hétköznapi és nem kiszámítható sorozatot kaptunk, kifejezetten jó karakterekkel, Frances Conroy pedig nagy meglepetés, akit a Six Feet Under óta imádok - nyilván nem véletlen bukkant fel, Murphy már a Nip/Tuck-ban is durván majmolta a Six Feet Under-t. Ami kifejezetten jó még benne, hogy a talányok nincsenek túl hosszú ideig nyújtva, pár rész után mindig kiderül az adott rejtély, majd jönnek az újabbak persze, a legjobb pedig, hogy a család sorsa le is zárul az első évad végén, nincs rétes tészta effektus. A következő évadban új család és új ház. Így kell ezt csinálni.

No comments: